Blog

Ventilacija i klimatizacija restorana

Dragi citaoci, ugostitelji, i svi koji ste se bar jedanput nasli sa druge strane vrata kuhinje, s druge strane šanka, ili restorana u tehnickom dijelu ugostiteljskog objekta gdje se vrsi priprema hrane i pica. Ova kao i sledece moje kolumne namijenje su upravo Vama.

Sistemi za ventilaciju, zahvaljujući svojim mogucnostima i fleksibilnosti, postali su sastavni dio svakog novoizgradjenog ugostiteljskog objekta bez obzira na njegovu velicinu. Osnovna funkcija ventilacije je da izmjenom vazduha obezbijedi veci kvalitet unutrasnjeg vazduha. U objektima mogu postojati dva tipa ventilacije : Mehanička i Pirodna ventilacija

Sve vise restorana se nalazi   između zgrada u kojima vazduh zbog svojih mirisa odjednom postaje “vidljiv”, jer intenzivan miris po pripremi hrane nije moguće ne primijetiti.

Ventilacija restorana neposredno je povezano sa ventilacijom kuhinje. Problem koji je potrebno riješiti jeste kako spriječiti da se miris po pripremi hrane iz kuhinje ne šire u prostor u kojem ljudi jedu tu hranu. I to je važan dio kulinarskog iskustva koji je u mnogim slučajevima zanemaren.

Ventilacija za kafiće i  restorane , ventilacija u kuhinjama su preduslov za utvrđivanje minimalnih uslova  za obavljanje  ugostiteljske djelatnosti .Projektovanje, instaliranje i održavanje ventilacijskih sistema mora biti sprovedeno skladno posebnim tehničkim propisima kojima se utvrđuju bitni zahtjevi za sastave ventilacije.

Ventilacija u kuhinjama :

Kuhinjska ventilacija ima ulogu da u procesu termičke obrade namirnica, sva masna isparenja koja se tom prilikom oslobađaju odvuku odnosno transportuju van prostorije najbržim putem.

Među najvažnije komponente svake kuhinje spada i kuhinjska napa. Njen je zadatak odvođenje svih isparavanja, mirisa, dima i čađi nastale pri kuvanju ,van iz kuhinjskog prostora. No, svaku napu potrebno je kvalitetno i na odgovarajući način održavati.

Svaku napu potrebno je redovno čistiti i dezinfikovati, kao i ostali ventilacijski prostor- kanale, filtere i ventilatore.

Rad u kuhinji uzrokuje taloženje masnoća u napi i njenim filterima i u odsisnim kanalima, tako da je moj savjet da obavezno čistite najmanje jednom na svaka tri mjeseca. Za čišćenje nape bi bilo dobro angažovati firmu koja je za to ovlašćena. Odgovorna osoba za organizaciju čišćenja nape i ventilacijskih kanala je menadžer ugostiteljskog objekta.

Nakon instalacije i čišćenja izdaje se zapisnik o obavljenim poslovima za potrebe inspekcije, kao i atest